چه شد که امام خمینی (ره) از شهید ستاری تقدیر کرد؟

۵ دقیقه

زمان مطالعه :

چه شد که امام خمینی (ره) از شهید ستاری تقدیر کرد؟ روایت سه روز سرنوشت‌ساز در عملیات مرصاد

جنگ به واپسین روزهای خود رسیده بود و آتش‌بارها اندکی مجال تنفس یافته بودند. در ظاهر همه‌چیز آرام به نظر می‌رسید، اما تحرکاتی که از نگاه فرماندهان دور نمانده بود، از حرکت‌های مشکوک عراق خبر می‌داد.

هفت روز از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ گذشته بود. در چنین شرایطی، شهید منصور ستاری که همراه همرزمانش در نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تحرکات عراق را زیر نظر داشت، از احتمال آغاز حرکتی تازه آگاه بود.

در همین روزها، منافقین که زیر حمایت حزب بعث عراق فعالیت‌های خود علیه ایران را سازماندهی می‌کردند، وعده تسخیر ۴۸ ساعته تهران را داده بودند. عملیاتی که با عنوان “فروغ جاویدان” آغاز شد، اما با ایستادگی نیروهای ایرانی و نقش‌آفرینی نیروی هوایی و هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران به شکستی سنگین برای مهاجمان تبدیل شد.

هشداری که از یک ماه قبل داده شده بود

براساس روایت این گزارش، تیمسار ستاری از حدود یک ماه پیش از آغاز عملیات، از طرحی با پشتیبانی صدام آگاه شده بود و هشدارهای لازم را به مسئولان و همرزمانش اعلام کرده بود.

با آشکار شدن نشانه‌های حمله، عوامل پدافند هوایی و نهاجا خود را برای یک درگیری تمام‌عیار آماده کردند.

هشت سال دفاع مقدس، نیروها را خسته کرده و تجهیزات دفاعی نیز حداکثر ظرفیت خود را به کار گرفته بودند، اما بار دیگر قرارگاه‌های عملیاتی نیروی هوایی برای آزمونی تازه آماده شدند.

منصور ستاری به قرارگاه رعد، قرارگاه فجر و قرارگاه مهندسی رزمی نهاجا هشدار و آماده‌باش داده بود. زمان و محل دقیق ورود نیروهای دشمن مشخص نبود، اما محدوده احتمالی عملیات در غرب کشور پیش‌بینی شده و برنامه‌ریزی‌ها نیز بر همین اساس انجام گرفته بود.

سه روز نفس‌گیر در غرب کشور

سه روز دلهره‌آور در منطقه اسلام‌آباد غرب آغاز شد. کرند غرب، دالاهو، اسلام‌آباد غرب و گردنه چهارزبر که در طول هشت سال دفاع مقدس بارها صحنه حملات دشمن بودند، بار دیگر به میدان ایستادگی در برابر حمله از زمین و آسمان تبدیل شدند.

پایگاه هوایی شهید نوژه و ایستگاه رادار سوباشی که تجربه هشت سال جنگ و هدایت عملیات‌های بزرگ هوایی را پشت سر گذاشته بودند، به محور عملیات هوایی تبدیل شدند.

قرارگاه‌های نهاجا و پدافند هوایی نیز در حاشیه باند اضطراری اسلام‌آباد غرب مستقر شدند.

در آن سه روز، خلبانان نهاجا، از جمله جانشین فرمانده نهاجا سرتیپ خلبان سفیدموی، به همراه تیمسار ستاری، به صورت فشرده و شبانه‌روزی برای بمباران محل تجمع منافقین وارد عمل شدند.

پدافند هوایی در برابر حملات عراق

قرارگاه فجر به فرماندهی امیر سرتیپ غلامی نیز با استقرار در مناطق مختلف و بهره‌گیری از واحدهای پدافند هوایی، در برابر حملات هوایی عراق ایستادگی کرد.

بخش دیگری از مأموریت نیروی هوایی، جلوگیری از بمباران شهرهای اسلام‌آباد غرب، کرمانشاه و همدان و همچنین حفاظت از پایگاه هوایی همدان بود.

پشتیبانی نهاجا از لشکرهای عمل‌کننده و شهرهای منطقه ادامه یافت و سه روز نگرانی و التهاب، سرانجام به پیروزی نیروهای ایرانی انجامید.

قدردانی امام خمینی (ره) از شهید ستاری و خلبانان

تلاش منصور ستاری و همرزمانش از نگاه امام خمینی (ره) دور نماند. پس از این ایستادگی، ایشان در نامه‌ای خطاب به فرماندهان نیروی هوایی و هوانیروز و خلبانان این دو نیرو، از تلاش آنان قدردانی کردند.

متن این تقدیرنامه که در تاریخ ۶ مرداد ۱۳۶۷ صادر شد، چنین است:

“بسم الله الرحمن الرحیم

تیمسار سرتیپ ستارى، فرمانده محترم نیروى هوایى ارتش جمهورى اسلامى ایران
و تیمسار سرتیپ دوم انصارى، فرمانده هوانیروز ارتش جمهورى اسلامى ایران

خلبانان عزیز و قهرمان نیروى هوایى جمهورى اسلامى ایران و خلبانان دلیر و شجاع هوانیروز

این جانب از زحمات طاقت‌فرساى شما و تمامى افراد متعهد و دلسوزى که به نحوى از انحاء در آمادگی‌هاى پروازها دست دارند تشکر مى‌نمایم. شما در طول جنگ تحمیلى، بخصوص در شرایط حساس امروز، از رزمندگان صحنه‌هاى نبرد و میهن اسلامى‌مان با تمام توان دفاع نموده و مى‌نمایید.

شجاعت شما دل تمامى میهن‌دوستان و اسلام‌باوران را شاد کرده است. شما در صحنه‌هاى سخت کارزار به دشمنان میهن عزیزمان آموختید که دیگر خیال تعرض به کشورمان و مکتب حیات‌بخش هم‌میهنانمان را ننمایند.

این جانب دست یکایک شما را مى‌فشارم، و از صمیم جان به شما دعا مى‌کنم. خدا یار و نگهدارتان باد. به امید پیروزى رزمندگان اسلام بر کفر جهانى. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته.

۶ مرداد ۱۳۶۷ / ۱۳ ذى‌الحجه ۱۴۰۸
تهران، جماران
روح‌الله الموسوی الخمینى”

ایستادگی در واپسین روزهای جنگ

عملیات مرصاد در شرایطی رخ داد که تنها چند روز از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ گذشته بود و نیروهای ایرانی هشت سال نبرد را پشت سر گذاشته بودند. با این حال، نیروی هوایی و پدافند هوایی بار دیگر در غرب کشور وارد میدان شدند و طی سه روز، از نیروهای عمل‌کننده و شهرهای منطقه پشتیبانی کردند.

نامه امام خمینی (ره) به شهید منصور ستاری، فرمانده وقت نیروی هوایی، فرمانده هوانیروز و خلبانان این دو نیرو، روایتگر قدردانی از همین تلاش‌ها در روزهای حساس پایانی جنگ است؛ روزهایی که بار دیگر نیروی هوایی و هوانیروز برای دفاع از کشور به میدان آمدند.

شهید سرلشکر منصور ستاری در پانزدهم دی‌ماه ۱۳۷۳، در سانحه هوایی نزدیک فرودگاه اصفهان به شهادت رسید.

 

پربازدیدترین

محبوب ترین و پربازدیدترین مقالات و ناگفته ها

نگاه سوباشی به آسمان

نگاه سوباشی به...

عملیاتی برای بازپس‌گیری مهران

عزمی که “مهران”...

از ثبت تاریخ شفاهی تا ترجمه زندگی‌نامه شهدای نهاجا

از ثبت تاریخ...

از تحول پدافند تا خودکفایی در نیروی هوایی

خلاقیت‌هایی که ماندگار...

می‌شود محتاج دیگران نبود

“می‌شود محتاج دیگران...

نظم و قاعده‌مندی همراه با پشتکار بخشی جدایی‌ناپذیر از کار

نظم و پشتکار؛...

برچسب ها

محبوب ترین و پربازدیدترین مقالات و ناگفته ها

نظرات کاربران

نظرات ثبت شده از کاربران و علاقمندان به این محتوا…

نظرات کاربران

نام و نام خانوادگی