طراز انقلابی

  • 1399/02/09 - 14:57
  • تعداد بازدید: 2010
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه

طراز انقلابی

سرلشکر شهید ستاری فرمانده اسبق نیروی هوایی ارتش به واقع یک نمونه کامل از افراد در طراز انقلاب اسلامی ایران است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شهید ستاری، قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) یکی از نیروهای چهارگانه ارتش جمهوری اسلامی ایران است که در دهم شهریور سال ۱۳۸۷ و با تقسیم نیروی هوایی ارتش به دستور مقام معظم رهبری تشکیل شد.

 

تمام سامانه‌های متعلق به پدافند هوایی کشور از جمله رادارها، دستگاه‌های جمع‌آوری اطلاعات، آتشبارهای موشکی با بردهای بلند، متوسط و کوتاه و سامانه‌های توپخانه‌ای پدافندی تحت کنترل قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیا (ص) است.

 

نقش پدافند هوایی و نیروهای ولایی آن در دوران غرور آفرین هشت سال جنگ تحمیلی و بعد از آن زمانی که کشورهای همسایه ایران محل جولان جنگندها، بالگردها و هواپیماهای بی سرنشین غربی به ویژه آمریکاست که حتی به بیمارستان و مناطق مسکونی رحم نمی کنند و جان بی گناهان بسیاری را می گیرند، باعث این شده است که آسمان ایران در امنیت کامل باشد.

 

بی شک یکی از افرادی که در این اقتدار نقش بسیار مهمی داشته شهید ستاری فرمانده اسبق نیروی هوایی ارتش است.

 

انگار از همان کودکی به فکر کارهای بزرگ بود. کارهایی که شاید برای دیگران سخت بود ولی برای منصور آسان. بالاخره او دغدغه هایی داشت که باید با تمام وجود به سمت آنها حرکت می کرد. شاید او به این فکر می کرد که می شود در ایران هم با آپولو به سیارات دیگر سفر کرد یا نه. او در خاطراتش نوشته است: "یادش بخیر آن روزها. بچه بودم که خبر دادند روس ها قمر مصنوعی به فضا فرستاده اند و این خبر آن روزها چقدر مهم بود! "

 

 شهید منصور ستاری پیش از انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۴۶ با پایان یافتن تحصیلات متوسطه و اخذ دیپلم وارد دانشکده افسری (دانشگاه افسری امام علی (ع) فعلی) شد و پس از پایان دوران آموزشی به درجه ستوان دومی نائل شد. او سال ۱۳۵۰ برای گذراندن دوره عملی کنترل رادار راهی آمریکا شد و پس از یک سال به ایران بازگشت و به عنوان افسر رهگیر نیروی هوایی مشغول به‌کار شد.

 

 

ستاری در نیروی هوایی چه کارهایی کرد؟

 

سرلشکرشهید ستاری بسیار به صنعت هوایی علاقه داشت. او در سفر به چند کشور پیشرفته از جمله ایالات متحده آمریکا و تحلیل و بررسی فعالیت های آنان، تجارب گرانبهایی به دست آورد و با نبوغ خود ممزوج کرد. نتیجه این کار، تأسیس دانشگاه هوافضا با ۸ گرایش تحصیلی، تأسیس دانشکده پرستاری و راه اندازی مرکز تحقیقات و آموزش پزشکی (پاتولوژی) نیروی هوایی، ایجاد هنرستان کار و دانش و فنی و حرفه ای در مرکز آموزشهای هوایی و اجرای برنامه های آموزش و پرورش برای افرادی که حداکثر با سن شانزده سال به استخدام نهاجا درآمده بودند تا بتوانند همانند دانش آموزان دبیرستان به تحصیل بپردازند و دیپلم رسمی کشور به آنها اعطا شود، ایجاد شبکه دیده بانی به منظور تقویت سیستم پدافندی کشور، ایجاد شبکه دیده بانی بصری، ایجاد موانع هوایی بر فراز دره ها، گذرگاهها و ارتفاعات، متحرک کردن سامانه موشکی پدافند هوایی هاگ، راه اندازی تأسیسات و امکانات جدید تعمیر و نگهداری، اجرای پروژه هایی نظیر پروژه اوج و راه اندازی مرکز پژوهش، تحقیقات و آموزش (پتا) به منظور ارتقاء توان نگهداری تجهیزات، اسکورت ناوگان تجاری کشتی های نفتکش ایران در خلیج فارس و دریای عمان تا خروج آنها در سالهای پایانی جنگ، حفاظت از مجتمع پتروشیمی بندرامام و میدان گازی کنگان، طراحی و ساخت خودرو «شمس»، ایجاد خطوط هوایی سها (سازمان هواپیمایی ارتش جمهوری اسلامی ایران) و... بود. اینها بخشی از اقدامات مهم شهید ستاری در دوران فرماندهی او بر نیروی هوایی ارتش بود. با توجه به گستردگی کارهای ستاری در دوران فرماندهی اش بر نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، این سوال پیش می آید که دیگر چه کاری مانده بود که شهید ستاری انجام نداد؟

 

لحظه شگفت انگیز

 

در ۲۰ ژوئیه ۱۹۶۹ فضاپیمای آپولو ۱۱ برای نخستین بار بر روی کره ماه نشست و دو فضانورد آمریکایی به عنوان نخستین انسان ها و فاتحان آن، تصاویری را به زمین مخابره کردند. این رویداد، آنچنان شگفت انگیز و هیجان آور بود که عادی ترین و ناآگاه ترین افراد در نقاط مختلف جهان نیز به آن واکنش های جالب توجهی نشان می دادند.

 

شهید منصور ستاری که در آن دوران (۱۳۴۸ هجری شمسی) جوانی ۲۱ ساله بود، در تاریخ ۲ مرداد ماه؛ یک روز بعد از فتح ماه، دست نوشته ای دارد که به تحلیل دقیق این رویداد مهم و واکنش افراد جامعه به آن می پردازد که نه تنها در نوع خود خواندنی است بلکه می تواند به عنوان نمونه ای از تیزبینی نقادانه و موشکافانه از وقایع علمی و اجتماعی یک جست و جوگر مورد بررسی قرار گیرد.

 

ستاری در این دستنوشته که در ۸ صفحه آمده است، همچون یک ژورنالیست حرفه ای و یک تحلیلگر کار آگاه، چنان این رویداد را از زوایای مختلف تحلیل می کند که گویی خود در بطن آن حضور جدی داشته است. گستردگی اطلاعات، دقت پر از وسواس و اشراف اجتماعی به آن، سبب می شود این دست نوشته را به عنوان یک سند ارزشمند در حوزه رویدادهای علمی-اجتماعی در نظر داشته باشیم.

 

او با اینکه در قامت یک نظامی، آن روزها فعالیت می کرد و بیش از هر چیز، با ادوات جنگی و موضوعات مرتبط با آن سر و کار داشت، با این حال، نگاه انسانی اش را کالبد تفکر و جهان بینی اش، همچنان حفظ کرده بودند. در صفحه ۶ این نوشته با اشاره به شعار صلحی که مقامات و دانشمندان آمریکایی در فتح ماه مطرح کرده بودند، می نویسد: «در اینجا مردانی از سیاره زمین برای نخستین بار قدم بر روی ماه گذاشتند: «ما به خاطر صلح برای همه بشریت آمدیم» بله، آرمسترانگ و آلدرین و کالینز به خاطر صلح برای همه بشریت به ماه رفتند و در بازگشت از همنوعان خود انتظار صلح و صفا دارند نه اینکه هر روز بیشرمانه خبر جنگ ها و برادرکشی های نسل بشر را بشنوند و دم بر نیاورند.» و همینطور از این رنج ها می نویسد و می نویسد و به جنگ ها و دشمنی ها و مرگ و میر و کشتارهای ناجوانمردانه اشاره می کند و بعد در انتها آرام و متین می گوید: «بله، بشر به پیروزی بزرگی دست یافته ولی در این وضع، بالیدن به پیروزی های آسمانی و غفلت از خواهران و برادران زمینی! فقط و فقط مایه شرمساریست!!».

 

دست به قلم دل به آسمان

 

منصور ستاری، علاوه بر آنکه به دل در گرو آسمان داشت و دائما رویاها و دغدغه هایش را در پیشرفت ایران در حوزه هوا و فضا می دانست، با این همه، پژوهش، مطالعه و پیگیری پیشرفت های روز دنیا را سرلوحه کارش قرار می داد و پشتوانه فعالیت های عملی اش می کرد. او سالها با اسم مستعار مهندس علی امامی، سورنا ستاری، امضای «م. س» یا سایر اسامی مقالاتی در حوزه هوا و فضا را به مجلات مختلف ارائه می داد. آخرین مقاله این شهید بزرگوار در سال ۷۳ پس از شهادتش در مجله ماشین منتشر شد.

 

شهید ستاری در طول زندگی خود از انسان های موفق و برتر الگو برداری داشته اند. در یکی از عکس های منتشر نشده از ایشان در طول مدت اقامت یک ساله در ایالات متحده آمریکا که برای گذراندن دوره عملی کنترل رادار انجام شده بود، به خانه «توماس ادیسون» می رود. بررسی عوامل چرایی موفقیت دیگران و مدل سازی آن عوامل در زندگی خود یکی از پیش زمینه های فکری شهید ستاری بوده که در زندگی ایشان نمود بسیاری داشته است.

ستاری آن روزها و در زمانی که ملت ایران زیر شدیدترین فشارها بودند هرگز عقب نشینی نکرد. ستاری آن روز زیبایی های جنگ هشت ساله را دید و به این فکر بود که باید تجهیزات دفاعی ایران، از جمله رادار، موشک و هواپیما را از نوع ساخت.

 

 اغلب افراد موفق اعتماد به نفس بالایی دارند. پر واضح است که آنها به خود و آنچه که انجام می دهند ایمان دارند. به نظر می رسد که رسیدن به عامل موفقیت تنها دلیل افزایش اعتماد به نفسشان نبوده است؛ بلکه روحیه ی خودباوری این افراد و درس گرفتن از دیگران بوده که آنها را به سمت موفقیت سوق داده است.

 

شهید ستاری یک نمونه از افراد موفق و موثر در طول زندگی خود بوده است. ایشان علاوه بر اینکه در انجام فعالیت های خود عامل موفقیت را نیز داشتند، دارای روحیه "اعتماد به نفس" بالایی نیز بوده اند. خواهر شهید ستاری درباره خصوصیات رفتاری این شهید می گوید:" تیمسار ستاری همانند پدر بود. دکتر نائیجی را برای آموزش آنژیوگرافی به خارج فرستاد تا آموزش ببیند و به دانشجویان ایران آموزش دهد، خودش دوره رادار را گذرانده بود و آموزش می داد، حتی تمام لباسها و ابزار خود را نیز با آنکه برای دانشجویان بزرگ بود، برای آنها برده بود و می گفت: "خیاط داریم که اندازه آنها را درست می کند" تا جایی که حتی بعد از شهادت تقریبا هیچ چیز برای فرستادن به موزه بنیاد شهید و امور ایثارگران نمانده بود".

 

افراد موفق هیچگاه موانع را باور ندارند و همواره در پی عبور از آنها هستند

 

فخری ستاری با اشاره به اینکه شهید ستاری در طول زندگیشان انواع مختلف آموزش ها را برای خود ارتقا می بخشیدند؛ می افزاید: شهید ستاری، نیرو برای آموزش تربیت می کرد تا میلیاردها تومان سرمایه مملکت خارج نشود، در حالی که الان اوضاع تا حدودی متفاوت است؛ خلبانی یاد گرفت و تمام دانسته های خود را پیاده کرد.

 

اما تیمسار منصور ستاری در یکی از صحبت هایش به جوانان توصیه کرد: «باید به فکر برنامه ریزی های اساسی خود باشیم، و از درون خود را بسازیم، برای اینکه اگر بنشینیم به این امید که دیگران به ما کمک خواهند کرد این یک خیال واهی بیش نیست، و با چنین تفکری هیچ کاری از پیش نخواهیم برد.»

 

امیرسرلشگر منصور ستاری در ۱۵ دی ۱۳۷۳ در سانحه سقوط هواپیما در نزدیکی فرودگاه اصفهان به همراه تعدادی از افسران بلندپایه نیروی هوایی و همرزمان اش به درجه رفیع شهادت نائل آمد.

 

پایان پیام/
  • گروه خبری : عمومی,مصاحبه ها و سخنرانی ها,مقالات و دست نوشته ها,همسنگران شهید
  • کد خبر : 305
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید