نصر ماندگار منصور

  • 1399/12/24 - 16:16
  • تعداد بازدید: 3931
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

نصر ماندگار منصور

سید محمود یمینی*

تاریخ نیروی هوایی نشان داده است که سکان فرماندهی نیروی هوایی در طول تاریخ تشکیل این نیرو به جز در مواردی نادر، همواره به دست خلبانان سپرده می‌شده است، اما او به عنوان یک متخصص کنترل شکاری، استثنائی شگرف بر این قائده شد. از آگاهی و تخصص‌اش همین بس که، در همایش ها و سخنرانی ها برای هر گروه تخصصی چنان سخن می گفت که مخاطبین، او را هم تخصص خود می پنداشتند.


اطلاعات پروازی و دانش تخصصی در حدی بود که نه تنها خلبانان، که کلیه کارکنان نیرو از هر طبقه و تخصص خاضعانه در مقابل فرمان او سر به اطاعت فرود می آوردند. ویژگی او، تا اکنون تاریخ نهاجا تکرار نشده است. زندگی فرمانده‌ای را روایتگر شد که ضمن قاطعیت در فرماندهی، از خلق و خوی زیبا برخوردار بود و با رفتار منطقی و عادلانه خود به دل‌ها فرماندهی می کرد.


شاید بتوان در شرایط ثبات و آرامش، از سختی‌های فرماندهی بر یک مجموعه گفت، اما در شرایط پرتلاطم و آشوب‌ جنگ این روند را مدیریت کردن، هنری دیگر است.


شهید ستاری در زمانی مسئولیت فرماندهی نیروی هوایی را به عهده گرفت که دشمن تا دندان مسلح بعثی از سوی قدرت های غرب و شرق با دریافت انواع تجهیزات پیشرفته حمایت می شد، در حالی که نیروی هوایی حتی برای خرید قطعات مورد نیاز تجهیزات خود از خارج با مشکلات جدی مواجه بود، لیكن این مشکلات و بسیاری مشکلات دیگر ایشان را از راهی که در جهت ارتقاء توان رزمی نیروی هوایی در پیش گرفته بود متوقف نساخت.


شهید ستاری با استفاده از متخصصین متعهد نیروی هوایی و برقراری ارتباط نزدیک با دانشگاه ها و مراکز صنعتی کشور نه تنها در ساخت قطعات موفق شد، بلکه به همت متخصصین ارزشمند نیرو با ساخت هواپیما در نهاجا و پرواز آن در آسمان نیلگون کشور موجبات خوشحالی ملت و سرافرازی نیروی هوایی را فراهم کرد.


شهید ستاری قبل از ورود به مسئولیت خطیر فرماندهی نهاجا، در ستاد کل پدافند کشور که مسئولیت سیاستگذاری و طرح ریزی عملیاتی برای سازمان پدافند هوایی ارتش و سپاه را به عهده داشت، مشغول خدمت بودند. ایشان به اتفاق همرزم بزرگوار و شهید گرانقدر سرلشگر عباس بابایی با حضور مستمر در جبهه های نبرد و استفاده از روش های ابداعی عملیاتی و ابتکارات جدید در بکارگیری هواپیماها، تجهیزات راداری و موشکی پدافند هوایی، توان رزمی نهاجا و پدافند هوایی را به میزان قابل ملاحظه ای ارتقاء بخشیده و سرنگونی تعداد زیادی از هواپیماهای مهاجم دشمن را موجب شد.


خلبانان تیزپرواز نیروی هوایی و و کارکنان نیرو، بعید است نوآوری‌های عملیاتی این شهیدان بزرگوار در مناطق عملیاتی را فراموش کنند. حضور شهید ستاری در سایت های موشکی ضد هوایی جابه‌جایی شبانه تجهیزات برای آمادگی سایت برای عملیات روز بعد، در خاطره پدافندی ها نقش بسته است.


 


آینده‌ای نو به مدد نیروی انسانی


اما راه او پس از پایان جنگ هم پایان نیافت. بسیاری از دیدگاه‌های او، برای آینده کشور ترسیم شده بودند. ستاری بعد از پایان جنگ با حضور در بخش های مختلف و آشنایی نزدیک با مسائل و مشکلات نیرو و با استفاده از تجربیات دفاع مقدس به اقدامات سازنده در زمینه های ساختاری، آموزشی و بهینه سازی تجهیزات و بازسازی تأسیسات پرداخت و فرهنگ تحول را در نیروی هوایی جاری کرد. از جمله این تحولات، تأسیس دانشگاه هوایی بود که می تواند افسرانی متخصص را تربیت و آینده ای درخشان برای نیروی هوایی تضمین کند.در زمینه آموزش درجه داری نیز اقدامات مفید و موثری به سرانجام رساند.


در مورد تجهیز شبکه پدافند هوایی به سامانه های جدید و تقویت بنیه دفاعی کشور اقدامات بسیار ارزشمندی انجام داد که نتیجه تلاش این شهید بزرگوار و پیگیر‌ی‌های او است.


آثار باقی مانده از شهید بزرگوار سرلشگر ستاری در این جمله‌ها خلاصه نمی شود و مهم‌ترین گام او، حرکت به سوی توسعه و پیشرفت نیروی هوایی بود. فرمانده به یادماندنی نهاجا، از هر فرصتی برای ارشاد و ارائه رهنمود های سازنده به فرماندهان و مسئولین نیروی هوایی در جهت بهبود وضعیت نیرو استفاده می کرد. آخرین رهنمودهای ایشان در شورای فرماندهان گروه های پدافند هوایی در پانزدهم دی ماه ۱۳۷۳ ارائه شد و این آخرین دیدار صمیمی جمعی از فرماندهان و مسئولین پدافند هوایی با ایشان بود.


یاد شهید بزرگوار ستاری را گرامی می داریم و به روح پرفتوحشان درود می‌فرستیم و از خداوند متعال می‌خواهیم به ما توفیق ادامه راه این شهید والامقام را عنایت کند.


* فرمانده پیشکسوت پدافند هوایی نهاجا


1024x768 Normal 0 false false false EN-US X-NONE FA

  • گروه خبری : عمومی,برگزیده ها,زندگی نامه,همسنگران شهید
  • کد خبر : 12
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید