دستاوردهای ارزنده‌ای که تلاش‌های ستاری در «مرصاد» به ارمغان آورد

  • 1401/05/05 - 12:23
  • تعداد بازدید: 2470
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

دستاوردهای ارزنده‌ای که تلاش‌های ستاری در «مرصاد» به ارمغان آورد

«مرصاد» آخرین عملیات دفاع مقدس بود که هرچند با غافلگیری نیروهای خودی آغاز شد، اما در انتها به شکست مفتضحانه منافقان ختم شد.

عملکرد نیروی هوایی به فرماندهی شهید ستاری در این عملیات به گونه ای بود که مورد تشویق حضرت امام قرار گرفت.

پنجم مردادماه سالروز عملیات غرور آفرینی است که وحدت نظر و عملکرد هماهنگ ارتش و سپاه در آن، باعث خلق یک شگفتی در تاریخ جنگ شد. در این عملیات نیروی هوایی و هوانیروز در هماهنگی کامل با رزمندگان و نیروی زمینی، ستون فقرات نفاق را برای همیشه شکستند. شهید ستاری فرمانده وقت نیروی هوایی در این عملیات، کارنامه ای موفق از خود به یادگار گذاشت.

 

بعدازظهر سوم مردادماه 1367 بود که سر و کله ستونی از کاسکاول های برزیلی (خودروهای زرهی تندرو) به همراه تعداد زیادی تویوتا و انواع ماشین های زرهی، روی نوار مرز خسروی پیدا شد. این نیرو که به استعداد یک تیپ بود، به سرعت از روی جاده آسفالته خودش را به اسلام آباد رساند و تا وقتی که به گردنه چهارزبر نرسیده بود، کسی از ماهیت آن اطلاع دقیقی نداشت.
 
وقتی ستون نفاق به اسلام آباد رسید، سرعت غافلگیری به حدی بود که تعدادی از مردم هنوز شهر را ترک نکرده بودند. اما در زمان غافلگیری ها و آشفتگی ها، تعداد 23 کانتینر از لوازم ارزشمند پدافند هوایی ارتش، نظیر موشک ها و ادوات ضد هوایی و... از اسلام آباد تخلیه شده بودند. جا به جایی این اقلام گرانقیمت که آن زمان به دلیل تحریم ها ارزشی دو چندان داشتند، یک روز قبل از رسیدن منافقین و به دستور شهید ستاری صورت گرفته بود!
  
 قشقایی یکی از همرزمان شهید می گوید: "شهید ستاری با دوراندیشی که داشت، از روی گزارش های رسیده از داخل عراق مبنی بر حرکت بخشی از نیروهای این کشور از جنوب به نواحی شمالی تر و همین طور با اطلاع از گزارش واحد اطلاعات سپاه که می گفت منافقین پادگان اشرف را تخلیه کرده اند، به این نتیجه رسیده بود که باید ادوات و پایگاه هایی چون دو سایت محمد(ص) یک و دو در کرمانشاه و همین اقلام مستقر در اسلام آباد را تخلیه کنیم. ایشان یکی، دو روز قبل از ورود منافقین، دستور تخلیه و جا به جایی ها را صادر کردند."
 
قدرت تحلیل شهید ستاری در تشخیص خطر قریب الوقوعی که منطقه را تهدید می کرد، پدافند هوایی را از فاجعه ای حتمی نجات داد. از 23 کانتیر موجود در اسلام آباد که ارزش برخی از قطعات آنها حدود هزاران دلار بود، 22 کانتینر از منطقه خارج شدند و از دسترس دشمن در امان ماندند. این امر در حالی بود که پس از شروع درگیری با منافقان، محل نگهداری کانتینرها در پشت پمپ بنزین اسلام آباد، درست در کانون درگیری ها قرار داشت و اگر این اقلام توسط منافقین نیز غارت نمی شدند، لاجرم در اثنای درگیری مورد اصابت قرار می گرفتند.
 
در ساعات پایانی روز سوم مردادماه، وقتی که منافقین در حد فاصل گردنه حسن آباد و تنگه چهارزبر گیر افتادند، رزمندگان از غافلگیری اولیه خارج شدند و با تجمیع نیروها، شمارش معکوس برای شکستن ستون نفاق آغاز شد. در این مرحله از صبح روز چهارم مرداد ابتدا هوانیروز و سپس نیروی هوایی وارد عمل شدند و از تنگه چهار زبر گرفته تا کرند، دو نقطه ای که هشتاد کیلومتر از هم فاصله داشتند، ستون منافقان را کاملا منهدم کردند. طوری که در روی زمین اثری از یک خودروی در حال حرکت دیده نمی شد.
 
نیروی هوایی در حوزه پدافند نیز با جا به جایی سایت ها و پوشش منطقه درگیری، مانع از کمک رسانی جنگنده های دشمن به منافقین شد و تعداد از هواپیماهای عراقی را مورد اصابت قرار داد.
 
عملکرد نیروی هوایی در عملیات مرصاد به حدی مقتدرانه بود که یک روز پس از پایان موفقیت آمیز این عملیات و کشته و اسیر شدن تقریبا نیمی از نیروهای نفاق و فرار الباقی آنها، حضرت امام با صدور پیامی، از عملکرد نیروی هوایی و هوانیروز تقدیر کردند. در بخشی از این پیام آمده بود: "اینجانب از زحمات طاقت فرسای شما و تمامی افراد متعهد و دلسوزی که به نحوی از انحا در آمادگی پروازها دست دارند تشکر می‌نمایم. شما در طول جنگ تحمیلی، به خصوص در شرایط حساس امروز، از رزمندگان صحنه‌های نبرد و میهن اسلامی مان با تمام توان دفاع نموده و می‌نمایید."
 
مرصاد آخرین عملیات جنگ بود که در روز پنجم مردادماه 1367 با شکست کامل منافقان و فرار مفتضحانه اندک نیروهای باقی مانده آن به اتمام رسید. خاتمه ای پیروزمندانه بر جنگی همه جانبه و نابرابر که از هشت سال پیش از سوی عراق و با حمایت ابرقدرت ها به ایران اسلامی تحمیل شده بود. حلاوت پیروزی در این عملیات، با نام بزرگمردانی چون سپهبد صیاد شیرازی، سردار شهید نورعلی شوشتری... و امیر شهید منصور ستاری در هم آمیخته است.
 
امیرسرلشگر منصور ستاری در ۱۵ دی ۱۳۷۳ در سانحه سقوط هواپیما در نزدیکی فرودگاه اصفهان به همراه تعدادی از افسران بلندپایه نیروی هوایی و همرزمان اش به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
 
پایان پیام/
 
  • گروه خبری : عمومی,اسلایدر,زندگی نامه
  • کد خبر : 263
کلمات کلیدی
مدیر محتوا
خبرنگار

مدیر محتوا

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید