تصویر یک تاریخساز
گاهی مواجه شدن با برخی نامها، قدرتی به وسعت یک جهان و فرصتی به درازای تاریخ میطبد. کارهایی که برخی از این نامها انجام دادهاند از زمان و مکان فراتر رفته است و عطر دلنشین اثرمندیشان ماندگار.
«منصور ستاری»، یکی از همان نامهایی است که وسعت و ماندگاری حضورش، هنوز هم در دهها مقاله و کتاب منتشرشده نمیگنجد.شناساندن این ابعاد به انتشار دهها برگ سند و ساعتها گفتوگو با آنها که از نزدیک حضورش را لمس کرده بودند، هنوز به تصویری کامل از او نزدیک نشده است.
یکی از نکات جالب در مورد شهید ستاری این است که پیش از انتصاب بهعنوان فرمانده نیروی هوایی ارتش، خلبان نبود. اگرچه پس از انتصاب خلبانی را آموخت و حتی بارها پرواز کرد. اینکه یک فرد غیر خلبان در ساختار نیروی هوایی که عمدتاً خلبان محور بود، تحولآفرین شود، نشانی دیگر از توانمندی ستاری است. مروری به اسناد و مدارک عملکرد نیروی هوایی در سالهای دفاع مقدس و پسازآن، نقش ماندگار شهید سرلشکر منصور ستاری را در جایگاه فرماندهی نیروی هوایی نمایان میکند. این اثرات هنوز هم قابلادراک و ملموساند. طرحهای ارائهشده توسط منصور XE "ستاری:منصور؛ سرلشکر شهید" ستاری از دقتی برخوردار بود که دیگر ارائه هیچ طرح خاصی از سوی او غیرمنتظره تعبیر نمیشد.
شهید ستاری و حضورش در نیروی هوایی از آغاز تا فرجام، درست مصادف با مقطعی حساس و سرنوشتساز بود. ستاری زمانی به فرماندهی نیروی هوایی انتخاب شد که آن نیرو تعداد زیادی از بهترین خلبانان خود را ازدستداده بود. ضمن اینکه امکانات کافی برای حفظ برتری هوایی بر دشمن را در اختیار نداشت؛ حدود هشت سال جنگ، هواپیماهای زیادی از دست رفته و زنگار خستگی بر تن نیروی هوایی نشسته بود. عراق به مدد غرب و شرقیها، با پیشرفتهترین هواپیماهای جنگی حملهها را شدید ساخته بود و این وضعیتف انتظارها را از منصور برای موفقیت دوصدچندان میکرد.
تاریخسازی ماندگار
بهمنماه سال 1364 نبوغ ستاری به جهان نمایانده شد. قرارگاه رعد در منطقه عملیاتی با حضور ستاری و شهید بابایی، بار مقابله با حملات هوایی دشمن و پاسخ به این حملات را بر دوش میکشید. چابکسازی سیستم موشک هاگ، یکی از نوآوریهای شهید ستاری بود که مسیر را برای مقابله با دشمن هموار میکرد. سیستم موشکی هاگ یک سایت یا آتشبار کامل آن شامل تعدادی رادار سمت یاب، جستجوگر و متعلقات دیگری بود که از تحرک این سیستم میکاست.
شهید ستاری که در عملیات خیبر، حذف برخی از تجهیزات را از سایت هاگ پیشنهاد داد و این پیشنهاد موثر افتاد، در این عملیات نیز طرح حذف تجهیزات و سبکسازی سامانه هاگ را پیشنهاد کرد. این کار به این دلیل بود که اگر تعدادی هواپیما توسط سایت منهدم میشد، فردای آن روز اول وقت با انبوهی از هواپیماهای دشمن مورد حمله قرارمی گرفت و دستگاهها از بین میرفت. با چابکسازی سیستم هاگ این امکان فراهم شد که شبانه سایت هاگ جابجا شود. در آن عملیات خودش در سایتها حاضر بود و بهدقت بر جابجایی سایتها ناظر.
آنچه در والفجر 8 اتفاق افتاد طراحی شهید ستاری بود و در عملیات والفجر 8، اوج نبوغ خودش را نشان داد. و سیر مراحل رشد و ارتقای شهید ستاری نشاندهنده تکیهاش بر توان خود و عدم بهرهمندی از هر نوع رانت و حمایت بیرونی است.
ستاری چند ماه بعد به فرماندهی نیروی هوایی ارتش برگزیده شد. نیروی هوایی تحت تحریم و زخمخورده از جنگ را مبدل به سازمانی پویا و اثربخش در امنیت کشور و مطمئن کرد. در زمان فرماندهی شهید ستاری بر نیروی هوایی، این نیرو در جهات متعدد نظیر خودکفایی، سازندگی، سلامت، توان رزم، اقتدار و... متحول شد. طراحی و ساخت چند نوع هواپیما شاهدی بر این ادعا است.
اگرچه امیر سرلشکر شهید منصور ستاری، 15دیماه1373 در سانحه هوایی نزدیک فرودگاه اصفهان، همراه با جمعی از فرماندهان نیروی هوایی به درجه رفیع شهادت نائل آمد، اما رد ابتکارها و نوآوریهای او در تاریخ کشور ماندگار و الگویی برای خودباوری است.
پایان پیام
نظر دهید