نجات با نوآوری

  • 1400/06/29 - 09:26
  • تعداد بازدید: 2487
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
گفتاری از همرزم شهید

نجات با نوآوری

سال 52 بود که به نیروی هوایی پیوستم. در آن‌جا دوره‌های مختلف نظامی را طی کردم. همچنین در آمریکا سیستم‌های هاگ، اورلیکن، اسکای گارد و توپ 23 میلی متری و دیگر تخصص‌ها را گذراندم.

سرهنگ حسین صفری ابهری از پیشکوستان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و از همسنگران امیرسرلشکر منصور ستاری در پدافند هوایی، خاطاتی را از همراهی اش با این شهید فقید بیان می‌کند که خواندنی است:

 

مقابل حملات هوایی قد علم کردیم

سامانه موشکی هاگ جزو سامانه‌های پیشرفته و از خریدهای خوب نیروی هوایی بود و پدافند هوایی را متحول کرد. پدافند هوایی که در راستای سیستم های جنگ افزاری پیش می‌رفت وارد مرحله ای شد چراکه سیستم های موشکی زمین به هوای خوبی را تحویل گرفت. این سامانه هاگ پکیج کاملی بود که پوشش بسیار خوبی را برای دفاع هوایی از بخش‌های مختلف کشور به همراه داشت. ورود این سامانه پدافند هوایی باعث شد که پدافند هوایی از حالت سنتی قبلی تغییر کند و به سمت یک سیستم الکترونیکی پیشرفته سوق یابد. این تحول و ادامه جدی آن با تلاش‌های نیروی هوایی پس از انقلاب علیرغم این که مستشاران آمریکایی، با وجود الزام به تعهد  آموزش‌ها ناقص ماند، پس از انقلاب و در دوران دفاع مقدس موجب شد که دستاوردهای بسیار خوبی به ارمغان بیاورد

نوآوری‌هایی توسط شهید ستاری بر روی سامانه هاگ پیاده‌سازی شد و توانستیم تا واپسین روزهای جنگ به کمک این سامانه، تلاش پرسنل، فرماندهان و مسئولان قهرمانانه مقابل حملات هوایی دشمن قد علم کنیم.

با  شهید ستاری دفاع هوایی کارآمد ماند

در برهه‌ای از دفاع مقدس و یک بازه زمانی کوتاه، 3 رادار تعقیب هدف هاگ کشورمان توسط دشمن مورد اصابت قرار گرفت. در تعجب بودیم که این رادارها چگونه شناسایی، رهگیری می‌شود و مورد اصابت قرار می‌گیرد. متوجه شدیم که موشک‌های کا-28 روسی که توسط هواپیماهای سوخو22 حمل می‌شود، توسط عراق از روسیه خریداری شده است. هواپیمای سوخو 22 منبع تشعشع امواج را پیدا می‌کنند، مختصات آن را به موشک می‌دهد و موشک نیزدقیقا به مرکز تشعشع امواج برخورد می‌کند.

با این حمله‌ها، عراق تصور می‌کرد دفاع هوایی ما را از کار خواهد انداخت. در همان زمان به خاطر دارم شهید ستاری اقدامات مختلفی به عنوان مغز متفکر علمی انجام داد. زیرا به غیر از تاکتیک نظامی در فناوری هم استاد بود. بدین ترتیب کمک شد تا طرحی به نام «طرح زمان بندی» اجرا شود.

این طرح نوآورانه از سوی شهید ستاری مطرح شد. از آن‌جا که تا فعال شدن موشک‌های ضد رادار، 60 ثانیه فرصت وجود داشت، بنابراین شهید ستاری طرحی مطرح کرد که بر اساس آن، تمام اقدامات راداری هاگ ظرف مدت کم‌تر از 60 ثانیه برنامه‌ریزی‌کنند. رادار را در حالت غیرفعال یا به اصطلاح استندبای قرار می‌دادند یعنی امواج رادار را قطع می‌کردند. با همین نوآوری منحصر به فرد توانستیم بر یک فناوری فوق العاده پیشرفته که می‌توانست کل پدافند ما را تحت تأثیر قرار دهد غلبه کنیم.

 

در مورد موشک‌های پالسی هم همین بود و در حالی‌که دشمن ظرف مدتی کمتر از 5 دقیقه، 3 رادار پالسی ما را از بین برد، دچار مشکل بسیاری شده بودیم. همان زمان شهید ستاری که مدیریت خوبی روی این حوزه داشتند، با بهره‌گیری از برنامه زمان‌بندی، روی همین موضوع اثرگذار شدند.

 

نوآورانه‌ای دیگر مطرح شد

ایده نوآورانه هم‌پوشانی رادارها نیز یکی دیگر از طرح‌های خلاقانه شهید ستاری برای حفظ رادارهای کشور در اوج امکانات فناورانه دشمن بود. طرح هم‌پوشانی به این صورت عمل می‌کرد که اگر رادارهایی در مجاورت هم قرار می‌داشتند و یک رادار تهدید می‌شد، رادار تحت تهدید را خاموش می‌کردند و رادار مجاور را روشن می‌کردند. با همین دست ابتکارها بود که توانستیم در این حوزه‌ها توانمندی خود را به اثبات برسانیم. با وجود این‌که فناوری دشمن پیشرفته می‌شد و محدودیت‌های ما افزایش می‌یافت اما خلاقیت‌های نامحدود بزرگانی چون شهید ستاری بود که راهی را بر حل مشکلات و رفع کاستی‌ها می‌گشود.

نوآوری‌های شهید ستاری بسیار بود. مقابله با میگ 25 و ایستادگی در جنگ شهرها را از دیگر موضوعاتی است که شهید ستاری در آن نقش داشت. در اوج جنگ شهرها و کوران حملات نیروی هوایی به اتکای جنگنده‌های پیشرفته‌ای مانند میگ 25، نیروی هوایی نیز گام‌های بلندی را برای حفظ کشور برداشت. شهید ستاری بسیار زیاد به سایت‌ها سر می‌زد و اقدام‌هایی را انجام می‌داد تا بتوان با این هواپیماها مقابله کرد از جمله این که روی رادارها تغیراتی لحاظ کردند، روی سیستم موشکی موشک استاندارد قرار دادند و اقدامات مهمی در این زمینه از او به یادگار مانده است.

با توجه به این که میگ 25 در ارتفاع بسیار بالایی پرواز می کرد بسیاری از آنتن‌های رادار این امکان را که جنگنده را رهگیری کنند، نداشتند. این رادارها برای ارتفاع بالا ساخته نشده بود. ارتفاع آنتن‌ها با تغییر شیم‌ها افزایش یافت تا توانایی رهگیری جنگنده‌ها افزایش یابد. این موضوع یکی دیگر از طرح‌های خلاقانه‌ای بود که شهید ستاری بر آن نظارت داشت و پیگیرش بود.

 

  • گروه خبری : عمومی,زندگی نامه
  • کد خبر : 168
کلمات کلیدی
مدیر محتوا
خبرنگار

مدیر محتوا

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید