مرور یک ایستادگی قهرمانانه| چه شد که رهبر کبیر انقلاب از ستاری تقدیر کرد؟
جنگ به واپسین روزهای خود رسیده و آتشبارها، اندکی مجال تنفس یافتهاند. همه چیز در ظاهر عادی است اما از دشمن تجاوزگر نمیتوان انتظار زیادی داشت. تحرکاتی که از دید فرماندهان دور نمیماند، از حرکتهای مشکوک عراق خبر میدهد.
هفت روز از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ گذشته و جنگ روی کاغذ، به پایان رسیده بود. برای آنانی که حزب صدامی و منافقین را رصد میکردند، واضح بود که عراق بر این عهد نخواهد ماند. همین طور هم شد. شهید منصور ستاری که با همسنگرانش در نهاجا در منطقه حضور داشت به خوبی بر این موضوع آگاه بود و تحرکات عراق را زیر نظر داشت.
سرکرده منافقها که حالا زیر سایه حزب بعث عراق تلاشهایشان برای ضربه زدن به ایران را سازماندهی میکردند، وعده تسخیر ۴۸ ساعته تهران را داده بود اما عملیات «فروغ جاویدان» با تدبیر و شجاعت «منصور ستاری» و همرزماناش در نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، سقوطی ابدی شد برای آنانی که تیغ به روی هموطن شان کشیده بودند.
اما چگونهتلاشی که قرار بود فروغی به اصطلاح جاودانه برای بعثیها و منافقین باشد، به کابوسی تلخ برایشان بدل شد؟ نیروی هوایی و هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران در این عملیات نقشی ایفا کردند که برای همیشه تاریخ ماندگار شد.
تیمسار ستاری از حدود یکماه قبل از طرحی فریبکارانه با پشتیبانی صدام آگاه بود و هشدارهای لازم را به مسئولین و همسنگرانش اعلام کرده بود.
3 روز نفسگیر و ملتهب
عوامل پدافند هوایی و نهاجا خود را برای یک درگیری تمامعیار با دشمن مهیا میساختند. تجربه 8 ساله دفاع مقدس اگرچه توان از نیروهای خودی ربوده بود و تجهیزات دفاعی حدأکثر ظرفیتشان را عرضه کرده بودند، اما ارق و علاقه به میهن عزمها را دوباره جزم میکرد تا وطن بی دفاع نماند
قرارگاههای عملیاتی نیروی هوایی بار دیگر برای آزمونی تازه خود را آماده میکردند. منصور ستاری به قرارگاه رعد، قرارگاه فجر و قرارگاه مهندسی رزمی نهاجا هشدارهای لازم و آماده باش اعلام کرده بود، اگرچه زمان و محل ورود عراقیها به هیچ وجه مشخص نبود اما محدوده این عملیات غرب کشور بود و بر همین اساس، برنامهریزیها صورت گرفت.
سه روز دلهره آور و نگرانکننده آنهم در آشفته بازار اسلام آباد غرب آغاز شد. منطقههای کرند غرب، دالاهو، اسلام آباد غرب و گردنه چهار زبز جزو صحنههای حملات دشمن در طول 8 سال دفاع مقدس بودند و این منطقهها، بار دیگر به صحنه ایستادگی در برابر حملههای دشمن از زمین و آسمان بدل شد.
پایگاه هوایی شهید نوژه و ایستگاه رادار سوباشی که تجربه ۸ سال جنگ را پشت سرگذاشته و عملیات هوایی بزرگی را فرماندهی و هدایت کرده بودند محور و مرکز عملیات هوایی قرارگرفت. محل استقرار همه قراگاههای نهاجا و پدافند هوایی درحاشیه باند اضطراری اسلام آباد غرب نگران کننده بود.
در آن سه روز دلهرهآور، خلبانان نهاجا از جمله جانشین فرمانده نهاجا سرتیپ خلبان سفیدموی و همچنین تیمسار ستاری، فشرده و شبانه روز نسبت به بمباران محل تجمع منافقین اقدام میکردند/
پدافند هوایی و قرارگاه فجر به فرماندهی امیر سرتیپ غلامی با استقرار در مناطق مختلف در برابر حضور منافقین با کمک واحدهای پدافندهوایی و ایستادگی در برابر حملههای هوایی عراق ایستادگی میکردند.
تلاش نیروی هوایی برای جلوگیری از بمباران شهرهای اسلام آباد و بهخصوص کرمانشاه، همدان و همچنین پایگاه هوایی همدان بود. پشتیبانیهای اثرمند نهاجا از لشگرهای عمل کننده و شهرهای یادشده باعث شد ظرف سه روز نگرانی به پیروزی بدل شود.
قدردانی
این افتخارآفرینی، غم ایرانیان را از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ تبدیل به شادی کرد و از تلخی «نوشیدن جام زهر» کاست. تلاشهیا منصور ستاری و همراهانش از نگاه حضرت امام خمینی (ره) دور نماند رهبر کبیر انقلاب همان روز، با تایید پیروزی رزمندگان در این تجاوز، با نگارش نامهای خرسند از این ایستادگی غرورآفرین از شادمانی که ستاری و همسنگرانش به مردم هدیه داده بودند قدردانی کرد:
در متن تقدیرنامه تاریخی امام خمینی(ره) اینچنین آمده است:
«بسم اللّه الرحمن الرحیم
تیمسار سرتیپ ستارى، فرمانده محترم نیروى هوایى ارتش جمهورى اسلامى ایران
و تیمسار سرتیپ دوم انصارى، فرمانده هوانیروز ارتش جمهورى اسلامى ایران
خلبانان عزیز و قهرمان نیروى هوایى جمهورى اسلامى ایران و خلبانان دلیر و شجاع هوانیروز
این جانب از زحمات طاقتفرساى شما و تمامى افراد متعهد و دلسوزى که به نحوى از انحاء در آمادگیهاى پروازها دست دارند تشکر مىنمایم. شما در طول جنگ تحمیلى، بخصوص در شرایط حساس امروز، از رزمندگان صحنههاى نبرد و میهن اسلامى مان با تمام توان دفاع نموده و مىنمایید.
شجاعت شما دل تمامى میهندوستان و اسلام باوران را شاد کرده است. شما در صحنههاى سخت کارزار به دشمنان میهن عزیزمان آموختید که دیگر خیال تعرض به کشورمان و مکتب حیاتبخش هم میهنانمان را ننمایند.
این جانب دست یکایک شما را مىفشارم، و از صمیم جان به شما دعا مى کنم. خدا یار و نگهدارتان باد. به امید پیروزى رزمندگان اسلام بر کفر جهانى. و السلام علیکم و رحمة اللّه و برکاته.
۶ مرداد ۱۳۶۷/ ۱۳ ذى الحجه ۱۴۰۸
مکان: تهران، جماران
روح اللّه الموسوی الخمینى»
گرچه تیمسار شهید منصور ستاری پانزدهم دیماه 1373 در سانحه هوایی نزدیک فرودگاه اصفهان به شهادت رسید، اما نقش ارزنده خدمات و رشادتهای و او و یارانش در نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران، نه تنها پیروزی در این عملیات حساس را به ارمغان آورد بلکه اثر ماندگار او تا به امروز آرامش و امنیت را برای کشورمان به ارمغان آورده است.
گزارش از پایگاه اطلاعرسانی شهید ستاری
پایان پیام/
نظر دهید