کار ستاری در شرایط قرمز شهرها

  • 1400/05/23 - 12:38
  • تعداد بازدید: 2140
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

کار ستاری در شرایط قرمز شهرها

بسیاری از شهرهایمان قرمز است، در وضعیت خوبی به سر نمی‌بریم. امار کشته‌ها افزایش یافته است. سی سالپیش در چنین روزهایی که بی شباهت با امروز هم نبود، منصور و یارانش در خط مقدم میدان مبازره بودند.

جنگ شهرها یکی از حربه‌های دشمن برای به شکست کشیدن ملت ایران در دفاع مقدس بود. حربه ای که در این سو، با ابتکار عمل افرادی چون شهید امیر منصور ستاری با سد محکمی رو به رو می شد. نیروی هوایی عراق درطول جنگ تحمیلی چندین نوبت توسط کشورهایی نظیر شوروی و فرانسه بازسازی شد. بروز رسانی جنگنده های دشمن به او کمک می کرد تا جنگ شهرها را به مردم غیرنظامی کشورمان تحمیل کند. اما در این سو، ابتکار و خلاقیت افرادی چون شهید منصور ستاری در عرصه پدافند هوایی، بارها و بارها دشمن را ناکام گذاشت.
 
هر بار که جبهه های جنگ شاهد عملیات بزرگی از سوی رزمندگان ایرانی بود، عراق بعثی سعی می کرد دامنه جنگ را به شهرها بکشاند و به تضعیف روحیه ملت و رزمندگان کشورمان بپردازد. جنگ شهرها در پنج مرحله توسط دشمن شعله ور شد. بعثی ها هر بار با هواپیماهایی که توسط ابرقدرتها در اختیارش گذاشته می شد به بیشتر به عمق کشورمان رسوخ می کرد و شهرهای دورتری را مورد حمله قرار می دادند. به عنوان مثال اگر در اوایل جنگ برد جنگنده های شان به تهران می رسید، در اواسط جنگ مناطق دورتری چون اصفهان و اراک و حتی دریای عمان را تحت پوشش حملات هوایی خود قرار می دادند.
 
جنگ شهرها برای اولین بار حول و حوش عملیات خیبر در زمستان سال 62 رخ داد و به ادبیات جنگ ورود کرد. سال بعد مقارن با عملیات بدر دور بعدی این جنگ کثیف اجرا شد و سپس تا پایان جنگ و همپای تحولات جبهه ادامه یافت. اما در شرایطی که ایران اسلامی به دلیل تحریم ها از محدودیت ابزاری برای مقابله با هواپیماهای دشمن برخوردار بود، ابتکار عمل شهید منصور ستاری به عنوان یکی از نیروهای نخبه پدافند هوایی، چون سدی در برابر دشمن قد علم می کرد.
 
سرهنگ فرخی از همرزمان شهید ستاری می گوید: "یکی از طرح های نابی که تیسمار ستاری ارائه کرد در جنگ شهرها بود. یک طرح خاص و ناب. یک ره گیری خاموش به گونه ای که یک فروند هواپیمای فانتوم خودی از پایگاه سوم همدان با بیست فروند هواپیمای عراقی درگیر شده و عملیات آنها را به هم زد و هواپیماهای عراقی مجبور به رها سازی حدود پنجاه تن بمب در فضا شدند."
 
شبکه ای کردن رادارهای کشور یکی از طرح های شهید ستاری بود که باعث ایجاد تحولی در رصد جنگنده های دشمن و بهبود عملکرد پدافند هوایی شد. سورنا ستاری فرزند شهید در همین خصوص می گوید: "شبکه ای کردن رادارهای کشور در زمان جنگ میلیاردها دلار خرج داشت. اما با خلاقیت ها و ابتکارات شهید ستاری، این کار مهم با صد میلیون دلار انجام شد که در شرایط جنگ و مشکلات اقتصادی و تحریم ها، کار بسیار بزرگ و تاثیرگذاری بود."
 
علاوه بر جنگ شهرها، طرح های ابتکاری شهید ستاری در عملیات مختلف نیز به کمک رزمندگان می آمد و باعث پیشبرد امر جنگ می شد. به عنوان نمونه در عملیات والفجر8، ابتکار عمل ستاری باعث ایجاد یک دفاع متحرک شد. تاکتیکی که به گفته سرتیپ فرزاد اسماعیلی از شاگردان شهید ستاری تا آن دوره از جنگ اصلا وجود نداشت. تلاش های شهید ستاری و همرزمانش در همین عملیات والفجر8 باعث شد تا بیش از 70 فروند هواپیمای دشمن ساقط شود.  
 
آن طور که آمارها نشان می دهد، در طول دفاع مقدس، 16 هزار ایرانی غیر نظامی توسط حمله وحشیانه جنگنده های بعثی به شهادت رسیده اند. کسی چه می داند، شاید اگر تلاش های افرادی چون امیر منصور ستاری نبود، اکنون این آمار بسیار بیشتر از این ارقام بود.
 
 امیرسرلشگر منصور ستاری در ۱۵ دی ۱۳۷۳ در سانحه سقوط هواپیما در نزدیکی فرودگاه اصفهان به همراه تعدادی از افسران بلندپایه نیروی هوایی و همرزمان اش به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
 
پایان پیام/
 
  • گروه خبری : عمومی,اسلایدر,زندگی نامه
  • کد خبر : 260
کلمات کلیدی
مدیر محتوا
خبرنگار

مدیر محتوا

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید