طراح «دفاعی» یا استراتژیست «هجومی»

  • 1399/02/06 - 14:49
  • تعداد بازدید: 1524
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

طراح «دفاعی» یا استراتژیست «هجومی»

شهید ستاری در دوران دفاع مقدس، با ایجاد شبكه‌های به هم تنیده پدافندی و گشت همیشگی هواپیماها جهان توانست با همراهی پرسنل پدافندی نیروی هوایی از مناطق مهمی همچون مجتمع پتروشیمی بندرامام، میدان گازی كنگان و مواردی نظیر اینها جهانیان را به تعجب وا دارد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شهید ستاری، شهید منصور ستاری در اوایل دهه هفتاد میلادی به آمریکا سفر کرد و در پایگاه های هوایی این کشور، دوره های مختلف را گذراند. بلافاصله پس از آنکه به ایران برگشت، مسیر پیشرفت را دوان دوان طی کرد تا جایی که در اوایل دهه هشتاد میلادی و در بحبوحه جنگ تحمیل عراق بر ایران، توانست شاهکارهایی در عرصه پدافند هوایی، خلق کند و نام پدر پدافند هوایی ایران را برای خود به یادگار بگذارد.



منصور ستاری، ایالات متحده آمریکا، پایگاه هوایی پاتریک، سپتامبر 1971


 


نظام جمهوری اسلامی ایران از سال 1357 تحت رهبری داهیانه حضرت امام خمینی «ره» و پس از آن در دوران خلف صالح ایشان، حضرت آیت الله خامنه ای مبنای رفتار و کنش های خود در بحث سیاست خارجی و رابطه با کشورها را براساس برابری، صداقت، احترام و دوستی قرار داده است. گفتمان نظام اسلامی نیز بر پایه «دفاع» از حقوق مظلومین و مستضعفین و مقابله با بدعهدی «مهاجمین» بنا شده است.


در قانون اساسی جمهوری اسلامی نیز بر رعایت این اصول مصرحه و شفاف تاکید بسیاری شده است. برخی از اصول قانون اساسی، در این مورد خطوط کلی سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی را ترسیم کرده است که از آن جمله است:


اصل 152: «سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر اساس نفی هر گونه سلطه‌جویی و سلطه‌پذیری، حفظ استقلال همه جانبه و تمامیت ارضی کشور، دفاع از حقوق همه مسلمانان و عدم تعهد در برابر قدرت‌های سلطه‌گر و روابط صلح آمیز متقابل با دول غیر محارب استوار است.»


اصل 153: «هر گونه قرار داد که موجب سلطه بیگانه بر منابع طبیعی و اقتصادی، فرهنگ، ارتش و دیگر شؤون کشور گردد ممنوع است.»


اصل 154: «جمهوری اسلامی ایران، سعادت انسان در کل جامعه بشری را آرمان خود می‌داند و استقلال و آزادی و حکومت حق و عدل را حق همه مردم می‌شناسد، بنابراین در عین خودداری کامل از هر گونه دخالت در امور داخلی ملّت‌های دیگر، از مبارزه حق‌طلبانه مستضعفین در برابر مستکبرین در هر نقطه از جهان حمایت می‌کند.»


صلح و همزیستی مسالمت‌آمیز از مقدس‌ترین آرمان‌های بشری است. صلح در روابط بین‌الملل به معنای وجود حالت آرامش در روابط عادی میان کشورها و فقدان جنگ و تهدید و ناامنی است. روابط صلح‌آمیز در صورتی است که حق حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و استقلال و آزادی و برابری حقوقی یک کشور از جانب کشورهای دیگر مورد تهدید قرار نگیرد.


 اسلام از همان آغاز، اصول صلح را پی‌ریزی کرده و از این طریق راه را برای رسیدن به صلح جهانی هموار ساخته است. صلح و صفا روح اسلام است و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران نیز بر این اساس پی حاکم کردن و بر  قراری صلح بوده و اصل و اساس خود را بر مبنای دفاع گذاشته اند نه تهاجم و حمله نظامی.


شهید ستاری به عنوان یکی از فرماندهان خلاق و متفکر نظامی کشورمان در سال1362به سمت معاون عملیات فرماندهی پدافند هوایی نیروی هوایی ارتش منصوب شد و با ارائه طرح ها و برنامه های پیشنهادی بسیار منطقی، كاربردی توانست در سال1364 به عنوان معاون طرح و برنامه نهاجا برگزیده شود.


نابغه پدافند هوایی ایران، به دلیل كاردانی و شایستگی كه در شخصیت اش داشت، در بهمن ماه سال 1365 با درجه سرهنگی به فرماندهی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب شد و تا هنگام شهادت پرافتخارش در این سمت انجام وظیفه كرد.


وی طرحها و ابتكارهای زیادی در تجهیز سیستمهای راداری و پدافندی به اجرا گذاشت كه در طول جنگ تحمیلی رژیم صدام علیه ایران توان نیروی هوایی را در سرنگونی هواپیماهای متجاوز دشمن دو چندان كرد و عملا صدام را به عقب واداشت و جمهوری اسلامی ایران در مقام «دفاع» مظلومانه از خود در برابر دشمن متخاصم بر آمد.


رهبر معظم انقلاب در سال 79 طی فرمایشاتشان با اشاره به این مطلب كه از نخستین روزهایی انقلاب با شهید ستاری آشنا بوده اند، درباره اقدامات ارزشمند ایشان در زمینه طراحیهای علمی-نظامی می‌فرمایند: «ساخت وسایل زمینی رادارها و وسایل هدایت شونده زمینی و به كارگیری بسیار دشوار و پیچیده آنها جزو افتخارات نیروی هوایی است، كه شهید ستاری قبل از آنكه فرمانده نیروی هوایی شود، یكی از قهرمان‌های این میدان بود. او و بسیاری دیگر كه امروز در بین شما هستند و من آنها را می‌شناسم، از همان زمان و بعد از آن زمان، در داخل جبهه‌ها لحظه به لحظه مشغول تحرك و فعالیت جانكاه اما شیرین برای یك انسان متعهّد بودند».


 


 



منصور ستاری در میان همرزمان؛ دوران دفاع مقدس


 


پوشش نفتکش ها؛ نمونه ای از «طراحی دفاعی» ستاری


در روزهای دفاع مقدس بزرگ ترین مشکل کشورمان فروش نفت و حفظ معیانات نفتی از دست حمله نظامی نیروهای بعثی صدام بود.از آنجا كه فروش نفت برای كشور بسیار ضروری و منبع تأمین اعتبار ارزی و ریالی برای امور جاری و نیز نیازمندی‌های جنگ تحمیلی بود، دشمن بعثی و حامیان او از جمله امریكا، بشدت سعی داشتند تا با انهدام كشتی‌های تجاری و نفتكش‌ها در روند تجارت بین‌المللی ایران اخلال كنند.


شهید ستاری با آگاهی از هدف‌های خصمانه و تخریبی دشمن، به ایجاد شبكه‌های به هم تنیده پدافندی و گشت همیشگی هواپیماها مصمم شد. او با اسكورت كامل و دفاع مستمر و جانانه نیروی هوایی از این منابع حیاتی، جهان را به تعجب واداشت. در طول جنگ تحمیلی، حفاظت از این منابع اقتصادی، از اقدامات و جانفشانی‌های عقابان تیزپرواز و كاركنان پدافندی نیروی هوایی، با فرماندهی و مدیریت این شهید بزرگوار بود.


نگهداری مجتمع پتروشیمی بندرامام، حفاظت از میدان گازی كنگان و مواردی نظیر اینها یادآور اقدامات و جانفشانی‌های عقابان تیزپرواز و پرسنل پدافندی نیروی هوایی تحت فرماندهی و مدیریت این بزرگوار همیشه به یادماندنی است.


 


خارک؛ خاری در چشم دشمن


یكی از ابتكارهای مؤثر رزمندگان و كاركنان پدافند هوایی جمهوری اسلامی ایران در دفاع از جزیره خارك و در طول جنگ كه بر اثر مهارت و سطح آموزش بالای آنها حاصل شده بود، انهدام موشك‌های رها شده از هواپیماها و بالگردهای عراقی به سمت مناطق و نقاط آسیب‌پذیر بود. این در حالی بود كه ایران در زمان جنگ، سامانه‌های پدافند هوایی ضدموشك در اختیار نداشت. این ابتكار در مقابل موشك‌های عراقی نیز به كار گرفته شد و موفقیت‌آمیز بود. پدافند هوایی در سال‌های جنگ، سبب آرامش خاطر در کارکنان شرکت نفت بود و این اطمینان خاطر، همچنان برقرار است.. این ابتکار عمل ها و فداكاری‌ها باعث شد تولید نفت در طی سال‌های جنگ تحمیلی حتی لحظه‌ای متوقف نشود و آرامش و امنیت حال حاضر كشور مدیون این فداكاری‌ها و رشادت‌هاست.


بنا به ادعای عراقی‌ها در شش ماهه اول سال 1364 بیش از 800 پرواز جنگی به قصد انهدام تأسیسات نفتی خارك انجام شد. در همین هنگام (24/5/64) صدام مدعی یكسان شدن جزیره خارك با خاك می‌شود كه با توجه به ادعاهای قبلی صدام در خصوص انهدام كامل جزیره خارك، این مسئله از سوی امام امت به سخره گرفته می‌شود و امام (ره) در این خصوص می‌فرمایند: «مگر صدام قبلا نگفته بود كه جزیره خارك را نابود كرده است؟ چیزی كه نابود شده كه دیگر نیازی به نابودی مجدد ندارد...». در این میان آنچه كه غیرقابل انكار است عملكرد بسیار خوب پدافندهوایی به فرماندهی و ابتکار عمل شهید ستاری در دفاع از جزیره خارك است.


امیرسرلشگر منصور ستاری در 15 دی ۱۳۷۳ در سانحه سقوط هواپیما در نزدیکی فرودگاه اصفهان به همراه تعدادی از افسران بلندپایه نیروی هوایی و همرزمان اش به درجه رفیع شهادت نائل آمد.


پایان پیام/

  • گروه خبری : عمومی,زندگی نامه
  • کد خبر : 450
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید