یادگار «منصور» در دهلران

  • 1401/03/07 - 18:02
  • تعداد بازدید: 2389
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

یادگار «منصور» در دهلران

از روزهای سخت و جان فرسا، شب‌بیداری‌ها و حملات بی امان دشمن به منطقه دهلران، چشم بینایی به جا مانده که ثمره تلاش‌های منصور و همسنگرانش برای بینا شدن رادارها است.

 

هنگامی که رژیم بعث عراق، منطقه دهلران را در اوایل جنگ تحمیلی درسال پاییز ۱۳۵۹ اشغال کرد، خوزستان و بخشی از ایلام، چشم بینای خودرا ازدست داد. فرزندان غیور پدافند هوایی نهاجا دست به کار شدند و رادار موبایل قدیمی را که پیش از انقلاب خریداری شده بود، با تلاش و ایثارگری در ارتفاعات سد دز دزفول برپا کردند.

سرگرد منصورستاری در نصب وراه اندازی این رادار تلاش زیادی کرد. ستاری که خود متخصصی آب‌دیده و توانمند در تخصص کنترل شکاری بود، با کمک همسنگرانش توانست این رادار را راه اندازی و عملیاتی کند. خوزستان حالا دارای چشمی روشن به روی آسمان است.

رادار نصب شده در سد دز دزفول، در جریان عملیات بزرگ فتح المبین که نخستین روزهای فروردین ۱۳۶۱ آغاز شد، خوش درخشید و با هدایت هواپیماهای شکاری و کنترل فرماندهی سایت‌های موشک زمین به هوای «هاگ»، توانست دراین عملیات غرورآفرین سهمی بزرگ را به‌خود اختصاص دهد.

سرگرد منصور ستاری توانست با همراهی تعدادی از افسران، همافران و درجه داران انتقام رادار ازدست رفته دهلران را‌ از نیروی هوایی عراق بگیرد؛ اما اگرچه رادار دهلران از اسارت صدامیان در عملیات فتح المبین آزاد شد و به آغوش وطن و پدافند هوایی بازگشت، ولی دیگر هیچ‌ رمقی نداشت و از آن پیکره، تنها اسکلتی پوسیده باقی مانده بود.

نیروهای مسلح برای عملیاتی بزرگ وبزرگ‌تر ازفتح المبین  آماده می‌شدند. برنامه‌ای را طراحی کرده بودند و وبرای آزادسازی خرمشهر که آن زمان خونین شهر نامیده میشد زمینه‌های لازم را فراهم می‌کردند. این بار با توجه به تجارب پدافند هوایی و درخشش بی نظیر سایتهای موشکی هاگ و رادار دزفول، برای این عملیات، راداری از نوع موبایل و ساخت جنگ جهانی دوم کشور انگلیس در منطقه بندر امام خمینی در دستور نصب و عملیاتی سازی قرار گرفت.

برای طراحی عملیات هوایی توسط معاون عملیاتی نهاجا ضروری بود که عکس هوایی توسط هواپیماهای عکاس نهاجا گرفته شود. کاری بسیار دشوار و سخت. لازم بود ازافسران با دانش وتجربه آموخته ازعملیات فتح المبین در رادار بندر امام استفاده شود که سرگرد منصورستاری داوطلب این ماموریت مهم شد و در رادار بندر امام استقرار یافت.

 

روز موعود فرا رسید. هواپیماهای شکاری اسکورت کننده همراه هواپیمای عکاس با کنترل شکاری رادار بندر امام ‌با لیدری سرگرد منصور ستاری این ماموریت مهم و خطیر را به عهده داشتند. این هدایت انجام وعکس معروف پل رور رودخانه اروند که توسط ارتش عراق مخفیانه نصب شده بودند، در عکس‌ها نمایان شد.

مامور انهدام پل سرگرد خلبان محمود اسکندری بود و باز هدایت با لیدری در رادار بندر امام با سرگرد کنترل شکاری منصور ستاری صورت گرفت.

پل پیروزی عراق در اشغال خرمشهر منهدم شد وتعداد قابل توجهی از ارتشی‌های رژیم بعث، به اسارت درآمدند. روزی که سرگرد ستاری برای خونین شهر آزاد شده  اشک شوق ریخت. یاد باد آن رزوگاران یاد باد

 

 

  • گروه خبری : اسلایدر,زندگی نامه
  • کد خبر : 747
کلمات کلیدی
مدیر محتوا
خبرنگار

مدیر محتوا

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید