گام‌های بلندی که در مسیر آموختن و آموزاندن برمی‌داشت

  • 1401/01/23 - 16:04
  • تعداد بازدید: 1919
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

گام‌های بلندی که در مسیر آموختن و آموزاندن برمی‌داشت

درباره ویژگی‌های تربیتی و استعدادهای افراد در یادگیری، از منظر روانشناسان و محققان علوم رفتاری و تربیتی سخن‌های بسیاری گفته شده و به رشته تحریر درآمده است.

محققان، یادگیری را کارکردی می‌دانند که به وسیله آن دانش، رفتارها، توانمندی‌ها درک یا تقویت و اصلاح می‌شوند. فرآیندی که یک تغییر را به ارمغان می‌آورد و در نهایت به تغییراتی می انجامد که معمولاً دائمی هستند. یادگیری در انسان می‌تواند بخشی از فرآیند تحصیل، توسعه فردی، و تمرین‌ها باشد که ممکن است هدفمند یا به وسیله انگیزش انجام شود.

با این که دیدگاه‌های گوناگونی در حوزه یادگیری بیان شده است، اما اغلب صاحب‌نظران در یک مورد خاص، اتفاق نظر دارند: این‌که یادگیری مرحله‌ای پیش از مهارت آموزاندن است. مهارت یادگیری گرچه توانمندی مهمی است اما لزوما همه کسانی که از توانمندی خوبی در یادگیری برخوردارند،  قرار نیست آموزگاران خوبی باشند و طیف محدودی از افراد، ضمن یادگیری، استعداد آموزش دارند. کارآمدترین روش در یادگیری و آموختن را شیوه عملی می‌دانند. در واقع بهترین یادگیری انجام دادن است.

«منصور ستاری جوان در جایگاه افسر کنترل شکاری»

گام نخست: آموختن

منصور ستاری یکی از معدود افرادی به شمار می‌رود که مهارت یادگیری و یاد دادن را تقریبا به یک کیفیت در خود پرورش داده بود. تلاش برای یادگیری بیش‌تر، او را در دوره افسری بین هم‌دوره‌ای‌هایش متمایز کرده بود. در همان دوران دانشکده افسری و دوره تحصیل در آمریکا با وجود این‌که تخصص کنترل شکاری را می‌گذراند، در دیگر تخصص‌های هوایی هم دستی بر آتش داشت و با این‌که خلبان نبود، به عنوان یک فرد متخصص و مورد قبول توانمندترین خلبانان نیروی هوایی جایگاه خود را به عنوان فرمانده‌ای زبده تثبیت کرد.

منصور ستاری پس از فرماندهی نیروی هوایی، با تلاش زیاد موفق به یادگیری مهارت خلبانی و دریافت دانشنامه خلبانی از دانشکده پرواز شد. پس از فراگیری مهارت خلبانی چندین پرواز با هواپیماهای مختلف را تجربه کرد.

نخستین نقش‌آفرینی منصور ستاری در عرصه هوایی، نگارش مقالات برای مجلات تخصصی هوایی و جنگ بود. مجله نیروی هوایی ارتش، مجله دانستنی‌ها، مجله ماشین، نشریات تخصصی نیروی هوایی ارتش نظیر نشریه آموزشی جنگ الکترونیکی و... ازجمله نشریاتی محسوب می‌شوند که منصور ستاری بانام‌های مختلف در آن نشریات مقالاتی را تألیف، ترجمه و منتشر کرد. در سال‌های پیش از انقلاب اسلامی به‌عنوان یکی از نویسندگان اصلی مجله نیروی هوایی محسوب می‌شد.

نخستین فعالیت مطبوعاتی منصور ستاری با همکاری با مجله نیروی هوایی از سال 1345 آغاز شد. پیش از انقلاب در ماهنامه ارتش شاهنشاهی مقالاتی را به‌صورت ترجمه منتشر کرد. ازجمله این مقالات، مقاله «طرح مشترک آلمان و فرانسه به‌منظور تولید موشک‌های ضدتانک و زمین به هوا» بود که آن را از شماره 5 مجله اینتراویا برداشت کرده و پس از ترجمه در شماره هشتم ماهنامه ارتش شاهنشاهی منتشر کرد.

شناخت و معرفی موشک‌های پدافند هوایی زمین به هوا آن هم علیرغم این‌که تخصص او یعنی کنترل شکاری تفاوتی ماهوی با تخصص زمین به هوا داشت، درخور توجه بود و گستره دانش ستاری را در دفاع هوایی را به رخ می‌کشاند.

پس از کسب جایگاه فرماندهی نیروی هوایی هم پژوهش و نگارش مقالات علمی را رها نکرد و حتی در مجامع و همایش‌های معتبر علمی به سخنرانی و ارائه مقاله پرداخت. یکی از این مجامع علمی، «کنگره بین‌المللی پیشبرد علم و فنّاوری در جهان اسلام» است که شهید ستاری به‌عنوان یکی از سخنرانان اصلی کنگره به ارائه مقاله خود تحت عنوان «پیشرفت فنّاوری صنایع هواپیمایی» پرداخت.

ترجمه کتاب‌های خارجی توسط او نشان می‌دهد که دانش جزو اولویت‌های اصلی زندگی منصور ستای به حساب می‌آید.

شهید ستاری اولین کسی بود که در نیروهای مسلح روی کلاه نظامی علامت نخل را چسباند و بعد از ایشان سایر ارتشی‌ها این کار را کردند و بعد هم سپاه از این موضوع تبعیت کرد.

 

تمام ایام که مجلات خارجی مرتبط با نیروی هوایی چه در بخش آفند چه در پدافند ترجمه می‌شد و در اختیار واحدها قرار می‌گرفت ستاری با دقت همه این مقالات را را مطالعه می‌کرد. آن‌طور که معروف بود و همه دوستانش اذعان داشتند اطلاعات کامل و جامعی از تمام سامانه‌های پدافندی داشت.

«تیمسار منصور ستاری در حال تشریح سانحه سقوط هواپیمای سی130»

گام دوم: آموزاندن

منصور ستاری توانایی‌اش در تخصص‌های گوناگون هوایی و زمینی را به رخ کشانده بود اما چاپ مقاله‌ها و یادداشت‌های تخصصی در مجلات، میل او را به انتقال دانش و تجربه‌اش سیراب نمی‌کرد. راه‌اندازی دانشگاه هوایی فرصتی بود تا تجربه چندین ساله‌اش در کنترل شکاری، راداری و استراژی را به نوآموزان پدافندی هدیه کند.

او در دوران فعالیت‌اش در نیروی هوایی، بیش از صدها ساعت آموزشی را در دانشگاه هوایی و افسری دانش و تجربیاتی که بخشی از آن‌ها درّ گران‌بهای دفاع مقدس بود را به دانشجویانش انتقال داد.دانشگاه هوایی شهید ستاری که هرساله دانشجویان تخصص‌های پدافندی را آموزش می‌دهد، نشانی از تلاش او برای انتقال تجربیات  و اهمیت بخشیدن به کسب مهارت‌های روز است.

امیر سرلشکر شهید منصور ستاری تا پیش از شهادتش در 15دی‌ماه 1373، در تخصص‌های جنگ الکترونیک، راداری، پدافند هوایی و کنترل شکاری دانش آموختگان بسیاری را به کشور تقدیم کرد که هم اکنون تعداد قابل توجهی از آنان در تخصص‌های خود نقشی اثرمند ایفای نقش می‌کنند.

 

 

گزارش از پایگاه اطلاع‌رسانی شهید ستاری

پایان پیام/

 

  • گروه خبری : عمومی,اسلایدر,زندگی نامه
  • کد خبر : 111
کلمات کلیدی
مدیر محتوا
خبرنگار

مدیر محتوا

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید