ناگفته هایی از منش منصور ستاری؛
چگونه دلها را فرماندهی کنیم؟
توانمندی شهید ستاری در سه عرصه دانش تخصصی، عملیاتی و فرماندهی خصوصیت بارزی بود که کمتر فرماندهای از آن برخوردار بود و در کنار آن با نگاه خالصانهای که داشت، بر قلبها مدیریت میکرد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شهید ستاری، همواره ابعاد ناگفتهای هست از آنهایی که قهرمانانه به دنبال دیده نشدن ولی کار کردن بودند.، آنهایی که کمک به بهتر شدن از راحتی و آسایش برایشان مهمتر و ارزندهتر بود.
سرتیپ دوم خلبان نیکبخش حبیبی از کسانی است که توانمندی تخصص، فنی و عملیاتی شهید ستاری را در کنار دنگاه خالصانهای که در خدماتش داشت مثالزدنی ساخته بود. خاطرات این همرزم نابغه پدافند هوایی ایران و ناگفته های او را در ادامه می خوانید:
تخصص و توانمندی فرمانده منحصر به فرد
«شهید ستاری به زعم و عقیده همرزمان اش از همین اندک افراد به شمار میرود. دانش فنی و تخصصی او کمک حال عرصه دفاع هوایی کشور بود و تلاش اش موجب شد تا بسیاری از دستاوردها و توانمندی هایش راه بگشاید ولی خودش دمی نیاساید.
شهید ستاری سال 1345 وارد عرصه خدمت در عرصه هوایی شد و سال 1373 به شهادت رسید. یعنی 28 سال به کشور خدمت کرد. از این مدت 8 سال را فرماندهی خدمتگزار کشورش بود. توانمندیهایش از 3 بعد دانش فنی و تخصص، عملیات و جنگ و تجربیات دفاع مقدس در عرصه سازندگی درخور توجه است.
با نیم نگاهی به زندگی شهید ستاری و علاقهاش به نوشتن در مییابیم که تا چه اندازه به کسب دانش و تخصص علاقه داشت و در حالی به مجلات مطلب می داد که ستوان بود.
او کسی است که به دانش تخصصی در حوزه عملکر مسئولیتی خودش نیز آشناست و دوست دارد این دانش ر در معرض قضاوت و ارزیابی قرار دهد
افراد این چنینی همواره مظلوم واقع میشوند و کمتر ا انچه که انجام دادهاند نام و نشانی از خدماتشان به جای میماند. باوری هست که عموماً گفته میشود، معمولا فرماندهانی هستند که دانش ندارند ولی فرماندهی می کنندو درکارشان موفقاند، در مقابل دانشی ها هم نمی توانند فرماندهی کنند. اما با وجود شهید ستاری این باور نقض شد.
شهید ستاری، نمونه بارز مدیران و فرماندهانی بود که دانش و تخصص را در کنار توانمندی راهبری و هدایت یک جا جمع کرده بود. کسانی که با او محشور بودند از این بعد به خوبی ستاری را پذیرفته و باور داشتند. در حوزه فایتر کنترلر شاید یک یا دو نفر دیگر بودند که مانند شهید ستاری، توانمندی و دانش فنی را کامل مسلط بودند و این توانمندی در مشتشان بود. به خوبی می دانست چه کاری انجام میدهد. اگر هدایت را عهده دار بودن کم ترین میزان ممکن نیرو را به سوی دشمن هدایت می کردند و توانمندی شان مثلاً در دادن مختصات دشمن با کمترین میزان خطا همراه بود.
این که چه عواملی به ستاری کمک کرد تا در این عرصه تا این اندازه توانمندی باشد و دانش این حوزه را در خود تقویت کند به زمان تحصیل وی بر میگردد. احتمالاً جزو کسانی بوده است که دانش را یک نیاز اساسی و اصلی خود می دانست و مانند همه کسانی که در دانش و تخصص خود نابغهاند، مطالعه را محور قرار داده بود. آثار و توانمندیهای شهید ستاری در دانش و تخصص ، موجب شده است تا کارنامه ارزنده ای از ایشان به جای بماند.
توانمندی که در عرصه هوایی شکوفا شد
در جنگ توفیقاتی وجود دارد که نصیب هرکسی نمیشود حضور در عرصه دفاع هوایی یکی از همین توفیقهاست. در حوزه برتری هوایی در حال حاضر هم ابرقدرتها برای تحقق اهداف نظامی خودشان به نیروی هوایی متوسل میشوند. توفیقی که ستاری پیدا کرد این بود که توانمندی و استعدادش به خدمت برترین عرصه دفاعی و نظامی درآمد و آنجا شکوفا شد.
شهید ستاری به طور کامل با قدرت و دانش پدافند هوایی آشنا بود و این توفیق یعنی حضور در عرصه هوایی نصیب ایشان شد.
او با این عظمت و توان مأموریتی و قدرت بسیار بالای پدافند هوایی آشنا بود و میدانست این توانمندی میتواند نیروها را برای انجام عملیات در خاک دشمن و هزاران کیلومتر آن سوی مرزها توانمند بسازد.
مانند شمشیری برنده بود که میتواند در هر جایی فرود بیاید و ستاری در این موقعیت با دانش و تانمندی که در خود داشت به خوبی خودش را نشان داد.
زمانی که در معاونت عملیات قرار داشت، یکی ویژگی مثبت این بود که به شدت با شهید بابایی هماهنگ شد. همچنین تجربه کار با یک نابغه جنگ به نام آقای هوشیار را داشت. هوشیار در معاونت عملیات پیش از شهید بابایی حضور داشت و توانمندیهای و مهارتهایی داشت. هوشیار، لیدر آکروجت بود و به عنوان یک خلبان خبره، دانش بالایی داشت اگر شهید ستاری زنده بود، به عنوان یکی از افرادی بر او تأثیر ویژهای گذاشته است حتما از هوشیار نام میبرد.
ستاری در کنار کسی که اعجوبه رزم بود ادبیات رزم وجنگ را آموخت. شهید ستاری در هر 3 بعد عملیاتی که لازم و ملزوم یکدیگر هستند یعنی دانش، عملیات و فرماندهی شخصیتی ارزشمند بود.
ریزش در نیروی هوایی
ستاری یک شخصیت پدافندی است و از دل معاونت پدافند هوایی برآمده؛ در طول دوران دفاع مقدس، معاونت عملیات پدافند هوایی و فرماندهی ستاری، میبینیم که او در دورهای که زاویهها و اختلاف نظرهای جدی در میان برخی از فرماندهان وجود دارد، او کمترین تنش و زاویه را با بالاسری های خودش داشت.
اگرچه در زمان انقلاب نیروی هوایی پیشتاز میدان بود، اما ریزش و نفوذ تندروها موجب شد که مشکلاتی در نیروی هوایی پدید بیاید. شاید همین نگاه مثبت و بدون نگرش منفی یا ریاکاری اش بود که موجب شد حتی در انقلاب نیز هوای بسیاری از فرماندهانی را که در فرآیند ارزیابی بودند داشته باشد.
عموم فرماندهان، نگرشی مثبت به شهید ستاری داشتند و این ویژگی یک فرد کیظ و هوشمند محسوب میشود. ستاری در حد اعلا از این هوش و ذکاوت در مدیریت و هدایت برخوردار بود.
او یاد گرفته بود کار خود را با خلوص نیت انجام بدهد و بر همین مبنا، هرکه در کنار او قرار میگرفت، او را میپذیرفت و با درک این نیت، مشکلی پیدا نمیکرد.
خلوص نیتی که موجب شد بر دل ها فرماندهی کند
دیدگاه شهید ستاری، دیدگاهی مثبت عاری از بدبینی و با خلوص نیت همراه بود چراکه اگر دیدگاه منفی داشت، طلب میکرد که همه او را بخواهند و برعکس، چنین اتفاقی هم رخ نمی داد. ستاری این راز بزرگ را فراگرفته بود و خودش بر این راه حرکت میکرد. راهی که بر دانش و تخصص و توانمندی اش در هدایت و مدیریت قلب ها پیش گرفته بود.
این ویژگی برجستهی شهید ستاری زیرا او بر دانش و تخصص اش تکیه داشت و چنین دانش و تخصصی را اگر فرمانده از او می خواست، مخلصانه در اختیارش قرار میدهد و این در حالی بود که چشم طمعی به جایگاهش نداشت. این را فرماندهان و همرزمان شهید ستاری به درستی حس میکردند و همین موضوع موجب شد تا به معنای واقعی بر دلها فرماندهی کند.»
امیرسرلشگر منصور ستاری در 15 دی ۱۳۷۳ در سانحه سقوط هواپیما در نزدیکی فرودگاه اصفهان به همراه تعدادی از افسران بلندپایه نیروی هوایی و همرزمان اش به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
پایان پیام/
نظر دهید