فرمانده مبتکر
شهید ستاری به دلیل فعالیت بیش از حدی كه در ارائه طرحهای نوین و مبتكرانه از خود نشان داد، در سال1362به سمت معاون عملیات فرماندهی پدافند هوایی نیروی هوایی ارتش منصوب شد، طرح و روشهای پیشنهادی او بسیار منطقی، كاربردی و مؤثر بود. از اینرو در سال1364 به عنوان معاون طرح و برنامه نهاجا برگزیده شد و به دلیل كاردانی و شایستگی كه در شخصیت او وجود داشت، در بهمن ماه سال 1365 در درجه سرهنگی به فرماندهی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب و تا هنگام شهادت پرافتخارش در این سمت انجام وظیفه كرد.
شهید ستاری به دلیل فعالیت بیش از حدی كه در ارائه طرحهای نوین و مبتكرانه از خود نشان داد، در سال1362به سمت معاون عملیات فرماندهی پدافند هوایی نیروی هوایی ارتش منصوب شد، طرح و روشهای پیشنهادی او بسیار منطقی، كاربردی و مؤثر بود. از اینرو در سال1364 به عنوان معاون طرح و برنامه نهاجا برگزیده شد و به دلیل كاردانی و شایستگی كه در شخصیت او وجود داشت، در بهمن ماه سال 1365 در درجه سرهنگی به فرماندهی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب و تا هنگام شهادت پرافتخارش در این سمت انجام وظیفه كرد.
وی طرحها و ابتكارهای زیادی در تجهیز سیستمهای راداری و پدافندی به اجرا گذاشت كه در طول جنگ تحمیلی رژیم صدام علیه ایران توان نیروی هوایی را در سرنگونی هواپیماهای متجاوز دشمن دو چندان كرد.
رهبر معظم انقلاب در سخنانی ضمن اشاره به این مطلب كه از نخستین روزهایی انقلاب با این شهید بزرگوار آشنا بوده است، درباره اقدامات ارزشمند ایشان در زمینه طراحیهای علمی-نظامی میفرمایند: «ساخت وسایل زمینی رادارها و وسایل هدایت شونده زمینی و به كارگیری بسیار دشوار و پیچیده آنها جزو افتخارات نیروی هوایی است، كه شهید ستاری قبل از آنكه فرمانده نیروی هوایی شود، یكی از قهرمانهای این میدان بود. او و بسیاری دیگر كه امروز در بین شما هستند و من آنها را میشناسم، از همان زمان و بعد از آن زمان، در داخل جبههها لحظه به لحظه مشغول تحرك و فعالیت جانكاه اما شیرین برای یك انسان متعهّد بودند». (19/11/79)
رویکردهای مدیریتی شهید ستاری:
1ـ طرح و برنامه صحیح از ابتدای فرماندهی همراه با آینده نگری هرچه ژرف تر
2ـ سازماندهی نیروی انسانی متعهد و كارا، مستعد و مبتكر و بیش از همه خوداتكا و خودباور در طرحهای توسعه پیشرفت.
3ـ تأمین وسایل و تجهیزات با بهرهگیری حداكثر از منافع موجود داخلی و با تكیه بر اهداف خودكفایی كشور
4ـ اعمال مدیریت پویا و متكی بر روابط انسانی و ایجاد محیطی هرچه مناسبتر برای تشریك مساعی همگانی
مهمترین اقدامات:
ـ تأسیس دانشكده پرواز (خلبانی) که آرزوی دیرینه پرسنل نیروی هوایی بود. نخستین سری دانشجویان خلبانی در مهرماه سال 1367 وارد دانشكده پرواز شدند.
ـ تأسیس دانشگاه هوافضا با 8 گرایش تحصیلی و مبتنی بر برنامههای آموزشی ـ مجموعههای كارشناسی و مصوبات وزارت فرهنگ و آموزش عالی
ـ تأسیس دانشكده پرستاری و راهاندازی مركز تحقیقات و آموزش پزشكی (پاتولوژی) نیروی هوایی.
ـ توجه به آموزش كارا (حین خدمت) و آموزش پرسنل رده میانی
ـ ایجاد هنرستان كارودانش ـ فنی و حرفهای درمركز آموزشهای هوایی و اجرای برنامههای آموزش و پرورش برای افرادی كه حداكثر با سن شانزده سال به استخدام نهاجا درآمده بودند تا بتوانند همانند دانشآموزان دبیرستان به تحصیل بپردازند و دیپلم رسمی كشور به آنها اعطا شود
ـ ایجاد شبكه دیده بانی به منظور تقویت سیستم پدافندی كشور با ایجاد شبكه دیده بانی بصری و ایجاد موانع هوایی بر فراز دره ها، گذرگاهها و ارتفاعات و...
-راهاندازی تأسیسات و امكانات جدید تعمیر و نگهداری تجهیزات
- اجرای طرحهایی نظیر طرح اوج و نیز راهاندازی مركز پژوهش، تحقیقات و آموزش (پتا) که توان نگهداری نیرو را تقویت و به چندین برابر قدرت قبلی ارتقا داد
- ایجاد مؤسسات فنی و صنعتی پیشرفته برای آموزش پروازی مرحله مقدماتی دانشجویان خلبانی با كمك مهندسین و متخصصین نهاجا با ساخت هواپیمای پرستو ( این هواپیما از نظر امكانات عملیاتی تقریباً شبیه هواپیمای بونانزای ساخت امریكا است)
خدمات ویژه:
او یك مدیر امنیتی لایق و توانمند بود. از آنجا كه فروش نفت برای كشور بسیار ضروری و منبع تأمین اعتبار ارزی و ریالی برای امور جاری و نیز نیازمندیهای جنگ تحمیلی بود، دشمن بعثی و حامیان او از جمله امریكا، بشدت سعی داشتند تا با انهدام كشتیهای تجاری و نفتكشها در روند تجارت بینالمللی ایران اخلال كنند. شهید ستاری با آگاهی از هدفهای خصمانه و تخریبی دشمن، به ایجاد شبكههای به هم تنیده پدافندی و گشت همیشگی هواپیماها مصمم شد. او با اسكورت كامل و دفاع مستمر و جانانه نیروی هوایی از این منابع حیاتی، جهان را به تعجب واداشت. در طول جنگ تحمیلی، حفاظت از این منابع اقتصادی، از اقدامات و جانفشانیهای عقابان تیزپرواز و كاركنان پدافندی نیروی هوایی، با فرماندهی و مدیریت این شهید بزرگوار بود. نگهداری مجتمع پتروشیمی بندرامام، حفاظت از میدان گازی كنگان و مواردی نظیر اینها یادآور اقدامات و جانفشانیهای عقابان تیزپرواز و پرسنل پدافندی نیروی هوایی تحت فرماندهی و مدیریت این بزرگوار همیشه به یادماندنی است.
- طراحی و ساخت خودرو شمس
- ایجاد خطوط هوایی ساها (سازمان هواپیمایی ارتش جمهوری اسلامی ایران)
-شركت در طرحهای دولتی در راستای امور مهندسی و تأسیساتی
- افزایش كارایی و استخراج از معادن تحت پوشش از قبیل نمك سمنان كه نیازمندیهای صنایع نفتی و پتروشیمی كشور را مرتفع و پشتیبانی میكند
- دریافت سفارش به منظور رفع نیازمندیهای دولتی، نظامی و خصوصی.
اقدامات برای خودکفایی:
شهید ستاری منطقیترین راه را برای كاهش اثرات محدودیت اعتباری و روبهرویی با شرایط پس از جنگ انتخاب كرد و آن خودكفایی هرچه بیشتر نیروی هوایی بود. بدین وسیله علاوه بر آنكه از خروج اعتبارات نیروی هوایی جلوگیری میكرد توان تولیدی و خدماتی را افزایش داده و درآمدهای حاصل از این قبیل فعالیتها را همواره تحت كنترل و نظارت دقیق قرارداد كه به عنوان پشتوانهای برای اجرای برنامههای سازندگی موردبهرهبرداری قرارگرفت.
شهید ستاری با كمك فرماندهان و پرسنل عزیز نیروی هوایی طرحهای بلندمدت را طراحی كرد كه یكی پس از دیگری جامه عمل میپوشد. یكی از این طرحها بعد از شهادت او، هواپیمای جنگی آذرخش بود كه با حضور رهبر انقلاب در سال 1376 به پرواز درآمد.
امیرسرلشکر منصور ستاری ۱۵ دی ماه ۱۳۷۳ در سانحه سقوط هواپیما در نزدیکی فرودگاه اصفهان به همراه تعدادی از افسران بلندپایه نیروی هوایی به شهادت رسید. یاد و نام او و دیگر شهیدان دفاع مقدس گرامی باد.
پایان پیام/
نظر دهید