ابتکاری که ماندگار شد

  • 1400/02/22 - 12:45
  • تعداد بازدید: 2238
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

ابتکاری که ماندگار شد

امیر سرلشکر شهید منصور ستاری در دوران اوج جنگ که مشکلات و کمبودها رخ می‌نمایاند، از محدودیت نردبانی مستحکم ساخت و دفاع هوایی کشور را تحول بخشید.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شهید ستاری، نام شهید منصور ستاری را به عنوان فرمانده خلاق و مبتکر نیروی هوایی در تاریخ ماندگار شده است. اما او بیش از هرچیز به عنوان یکی فرد مبتکر و خلاق در پدافند هوایی شناخته می‌شود.


کار اصلی شهید ستاری اما در تحول پدافند هوایی چه ویژگی‌هایی داشت که آن را متمایز می‌کرد؟


نخست باید تعریفی از پدافند هوایی و جایگاه ان در ساختار دفاعی کشور می‌پردازیم.


افند هوایی دفاع در برابر هجوم یا حمله هوایی است. همه اقدام‌ها و راهبردهایی که برای دفاع از آسمان کشور از روی زمین انجام شود ذیل تعریف پدافند هوایی جای می‌گیرد. حملات دشمن می‌تواند از طریق هواپیماهای جنگنده‌ یا موشک‌های زمین به زمین باشد.


پدافند هوایی پیشینه ای بیش از شصت سال در ساختار نظامی کشورمان دارد. زمانی که نیروی هوایی ارتش تقریبا در دهه ۳۰ تشکیل شد، پدافند هوایی هم از همان زمان در دل نیروی هوایی به عنوان تیپ مستقل دفاع هوایی شکل گرفت.


وظیفه پدافند هوایی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی فقط حفظ و حراست از محدوده هوافضای پایگاههای شکاری نیروی هوایی بوده که بعد از پیروزی انقلاب و شروع جنگ تحمیلی همان ماموریت را دنبال و بعضی ماموریتهای تاکتیکی را نیز دنبال کرده است.


با آغاز انقلاب اسلامی و پس از آن جنگ تحمیلی، محدودیت‌های ناشی از عدم پشتیبانی مستشاران آمریکایی که بخش‌های مهم نیروی هوایی را تا پیش از انقلاب در دست داشتند، بیش از پیش خودنمایی می‌کرد. محدودیت تأمین قطعات و تجهیزات برای هواپیماهای جنگنده از یک سو و پیشرفت‌ تجهیزاتی دشمن با حمایت‌های همه جانبه غربی ها از سوی دیگر، ضرورت پیاده سازی طرح های خلاقانه و ابتکار در محدودیت‌ها را دوصدچندان می‌ساخت


 


شبکه کردن رادارهای کشور در زمان جنگ که میلیارد‌ها دلار هزینه داشت و با صد میلیون دلار انجام شد و زمینه ساز ارتباط و پوشش کامل راداری به وسیله صد‌ها رادار کوچک و بزرگدر سیستم دفاعی کشور بود، از ابتکارات و اقدامات ارزشمند شهید ستاری است.


 


ایجاد پدافند متحرک


به گفته بسیاری از متخصصان پدافندی و نظامی، تاکتیک که شهید ستاری در این عملیات بر اساس نبوغی که داشت مورد استفاده قرار داد، منحصر به فرد بود. «پدافند متحرک» ابتکاری بود که به دست شهید ستاری پیاده سازی شد. شهید ستاری چندین شیوه را هم زمان به مرحله اجرا در آورد. یکی از ابتکارات شهید ستاری در دوران دفاع مقدس، آن بود که طرح خاموش بودن رادار جستجوی هاوک را به اجرا گذاشت.


از آن‌جایی‌که رادار سایت پدافندی هاوک به سرعت توسط دشمن شناسایی می‌شد و توسط جنگنده ها هدف قرار می‌گرفت، برای استفاده از این رادارها چالش جدی به وجود آمده بود. اما شهید ستاری با اجرای اساس طرح «زمان بندی»  در بازه‌های زمانی گوناگون، دستور خاموش کردن رادار مادر را به صورت لحظه‌ای صادر می‌کرد. در این شرایط با روشن شدن رادار جستجو و ره گیر هاوک و مشخص شدن سمت و زاویه، عملاً این امکان را که دشمن بتواند با شناسایی رادار مادر، تهدید اولیه هواپیماهایش را از بین ببرد، سلب می‌کرد. پیروی از این شیوه است که منجر می‌شود در عملیات والفجر ۸ بیش از ۷۰ فروند هواپیما و بالغ بر ۱۰ فروند بالگرد دشمن ساقط شود.


 


امیرسرلشگر منصور ستاری فرمانده فقید پدافند و نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، در ۱۵ دی ۱۳۷۳ در سانحه سقوط هواپیما در نزدیکی فرودگاه اصفهان به همراه تعدادی از افسران بلندپایه نیروی هوایی و همرزمان اش به درجه رفیع شهادت نائل آمد.


 


انتهای پیام/

  • گروه خبری : عمومی,زندگی نامه
  • کد خبر : 246
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید